Complementaire zorg

Complementaire zorg betekent letterlijk 'aanvullende zorg'. Deze zorg komt dus niet in plaats van de gangbare medische zorg, maar voegt daar iets aan toe. Doel is bijdragen aan het herstel en welbevinden van de patiënt. Welbevinden staat voor gezondheid op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied.

 

Complementaire zorg betekent letterlijk 'aanvullende zorg'.Deze zorg komt dus niet in plaats van de gangbare medische zorg, maar voegt daar iets aan toe. Doel is bijdragen aan het herstel en welbevinden van de patiënt. Welbevinden staat voor gezondheid op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Complementaire zorg gaat uit van een holistische benadering waarbij de zorg de lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften omvat. Complementaire zorg kan vermindering geven van klachten zoals pijn, misselijkheid,braken, angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Doornaast richt complementaire zorg zich vooral op het bevorderen van ontspanning en comfort

 

De veranderde zorg behoefte heeft er de laatste decennia voor gezorgd dat er vraag is ontstaan naar uitbreiding van de reguliere zorg. Complementaire zorg voorziet in deze behoefte, waardoor totale zorg ontstaat. U kunt denken aan o.a.:

  • Het luisteren naar muziek, of naar ontspanning en visualisatie CD
  • Het gebruik van aromatische oliën
  • Het gebruik van warmte en koude
  • Het geven van hand en voetmassage

 

Het gebruik van aromatische oliën

Het gebruik van aromatische oliën is een vorm van complementaire zorg. Aroma's worden ook wel etherische of essentiële oliën genoemd. Aroma vanwege de geur, etherisch omdat ze vluchtig zijn, en essentieel omdat ze de essentie / het kenmerkende van de plant zijn. Iedere olie heeft andere eigenschappen. aromotische oliën worden gebruikt door een elektrische aromabrander, geursteentjes, een voet/handbad, of een koude of warmte kompres.

 

Het gebruik van warmte en kou

Het gebruik van warmte en kou is een vorm van huidstimulatie. Ze hebben invloed op de bloedcirculatie in uw huid en onderhuids bindweefsel. Hierdoor is de pijn intensiteit minder, tijdens en na deze vorm van complementaire zorg. Kou zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, die verlichtend kan werken bij bijvoorbeeld een zwelling. Warmte zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor de spieren zich ontspannen.

 

Masage van de handen of voeten

Door massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, Bovendien geeft het naast geestelijke ontspanning, een gevoel van welbevinden. Massage ontspant de spieren, vermindert stress en geeft meer energie. De massage kan worden gegeven met aromatische massage olie of met een neutrale olie.